5-jarig jubileum
Dit jaar vieren we onze vijfde verjaardag. Op ons jubileumfeest nodigden we al onze gezinnen, verenigingen, partners en niet te vergeten onze assistentiehonden uit voor een dag vol vreugde en verbondenheid.
Onze viering begon met een wandeling in het prachtige park van provinciaal domein De Gavers. Onder een stralende zon genoten we van de frisse lucht, terwijl we de banden tussen onze gezinnen versterkten.
Na de wandeling konden onze moederdieren en hun nakomelingen, de trouwe assistentiehonden, naar hartenlust vrij spelen. ’s Avonds hield onze voorzitter een inspirerende speech waarin hij de groei en prestaties van onze vereniging benadrukte. We genoten van de aanwezigheid van de verschillende opleidingsscholen waarmee we samenwerken. Deze scholen spelen een cruciale rol in het opvoeden en trainen van onze assistentiehonden. Het was een kans voor ons om elkaar nog beter te leren kennen, ervaringen te delen en onze samenwerking verder te versterken.
Terwijl we terugkijken op de afgelopen vijf jaar, kijken we ook vol verwachting uit naar de komende vijf jaar. Onze vereniging zal blijven groeien, innoveren en bijdragen aan het welzijn van assistentiehonden en hun gezinnen. We zijn vastbesloten om ons werk voort te zetten en nog meer levens te veranderen.
Ook jij kan een steentje bijdragen aan ons doel!
Wordt lid bij onze verenging door een maandelijkse doorlopende opdracht te geven aan je bank met een bedrag naar keuze aan, op die manier hoeft u zich geen zorgen te maken en blijft u gemakkelijk lid bij onze vereniging!
Op de rekening van Purpose Dogs – BE95 7340 4520 6958
Mededeling: DLO lidgeld
Uiteraard kan u uw doorlopende opdracht ieder moment intrekken!
Holly’s 1ste maanden in België
At last, our female of Guiding Eyes for the Blind has joined our Purpose Dogs family. Some time ago our followers were allowed to suggest a name with the letter ‘H’, whereupon we collected the 5 most submitted names. Her forever-family was given the honor of making the final choice: HOLLY!
Good luck Holly, you’re a top girl. Thanks Joris and Ellen for giving her a loving home.
We dompelen jullie graag onder in de eerste maanden van Holly’s verhaal.
In oktober waren we in blijde verwachting van de komst van een teefje uit de USA! Ze werd ons geschonken door Paul Keymer en Guiding Eyes for the Blind. Daar kunnen we enkel heel erg dankbaar voor zijn!
Ondertussen zijn we een paar weken verder en we kunnen ons levendig voorstellen dat jullie uitkijken naar een verslagje van haar belevenissen in België!
Na zo ongeveer de halve wereldbol afgereisd te hebben, kwam pup Frito – samen met haar broer Frasier en begeleidster Clover – op 22/10/2022 vanuit New York aan in Schiphol Airport/Amsterdam. Dr. Bob Proesmans van Purpose Dogs vzw haalde haar op en bracht Frito naar haar tussentijds gastgezin in Wellen. Daar ontmoette ze niet enkel Laura Munsters maar kreeg ze ook voor het eerst haar nieuwe naam te horen. Daar hoort een leuke anekdote bij. Op sociale media werd aan alle sympathisanten gevraagd om een naam met een ‘H’ op te geven waaruit dan een top 5 geselecteerd werd. Haar ‘forever home’ – waar Holly op 02/01/2023 naartoe verhuist – kreeg de eer om de definitieve keuze te maken: HOLLY!
Laura is tevens gastgezin van Tinka, moederdier van Purpose Dogs vzw en, op dat moment, 6 weken drachtig. De kennismaking verliep op een heel rustige manier en de klik tussen de twee honden was er vanaf het eerste moment. Holly voelde zich al heel snel thuis. Méér nog, ze vond het niet meer dan normaal dat ze in Tinka’s mand en bench ging liggen: samen en tegen elkaar is toch zoveel leuker?! Tinka vond het allemaal goed…
Vooraleer Tinka naar haar materniteitsgezin vertrok om er te bevallen, kregen zij en Holly nog 2 weken de tijd om – zowel binnen- als buitenshuis – volop met elkaar te spelen en te ravotten.
In de tuin werden de struiken gretig verkend en Holly kwam al snel tot de ontdekking dat takken héél interessant zijn om op te knabbelen, ermee te spelen en ermee rond te lopen. Ze is duidelijk verzot op hout!
Vertrekken op wandeling verliep iets moeilijker. Het paard op de weide leek in Holly’s ogen toch wel heel groot en boezemde haar wat angst in waardoor ze blokkeerde en stil bleef staan.
Laura, een ideale gids met veel hondenkennis, bouwde samen met Holly verder aan gewenning, hechting, socialisatie en opvoeding. Vanop een veilige afstand en op haar eigen tempo, leerde Holly langzamerhand kennismaken met het paard. Resultaat? Na een paar weken, snuffelde ze aan haar nieuwe, grote vriend en kon ze in alle rust op wandeling vertrekken.
Het samenleven met de katten des huizes vroeg ook wat geduld. Balou was nieuwsgierig, wou spelen… dit kwam helemaal goed. Meisy daarentegen had schrik van die levendige, speelse pup en vluchtte weg: dé aanzet voor Holly om haar enthousiast achterna te rennen – wat helemaal niet naar de zin was van Meisy. Stap voor stap werd het wennen aan elkaar opgebouwd, te beginnen met het creëren van afstand tussen Holly en Meisy. Daarna werd Holly afgeleid met een balspel. Hierbij ving Holly wel een glimp op van de kat maar aangezien haar focus op de bal lag, holde ze Meisy niet achterna. Nu tolereren ze elkaar en lopen ze, langs mekaar, het huis door.
Helemaal in het begin was Laura – in Holly’s beleving – soms iets te lang weg en dat vond ze niet zo leuk. Dan moesten de plastieken stoelen het maar ontgelden. Is dat vreemd? Natuurlijk niet! Holly is een uiterst sociaal dier en wil zo graag samen zijn met haar gezin. Laura’s twee geplande weken verlof kwamen dus heel goed van pas!
Er was volop gelegenheid om veel tijd met elkaar te spenderen, wandelingen te maken en andere hondjes te leren kennen waarmee op een gezond intense manier gespeeld kon worden – zonder hierbij ‘over de rooie’ te gaan. Kortom, om samen leuke dingen te doen en op ontdekking te gaan. Daar hoorde natuurlijk ook familiebezoek bij. Ze werden uitgenodigd bij Laura’s ouders en zus en Holly kon kennismaken met het schattig nichtje van 7 maanden oud.
Ook een eerste ontmoeting met haar ‘forever home’ mocht uiteraard niet ontbreken. Voor deze familie wordt het binnenkort een eerste ervaring in het samen zijn en leven met een hond. Dit gezin met twee jonge kinderen heeft echter overduidelijk het hart op de juiste plaats en wordt zorgvuldig begeleid door Purpose Dogs vzw.
Dit eerste bijeenzijn met haar toekomstig gezin verliep alvast heel positief. Holly was duidelijk erg enthousiast om hen te leren kennen. In de tuin snuffelde ze volop en rende ze uitgelaten heen en weer. Het zoontje van zes wou heel graag spelen met Holly maar zij koos voor interactie met nu en dan een rustpauze: dan nam ze even afstand en deed stoïcijns haar eigen ding. Het dochtertje van vier vond die stoeiende pup toch een tikkeltje spannend. Een natte neus in het gezicht krijgen was een totaal nieuwe ervaring en vond ze eerst niet zo fijn. Holly reageerde daar heel goed op: dat ze op dat moment geen knuffel kreeg vond ze helemaal oké en ze ging verder met het leren kennen van papa en mama. Dit wederzijds respect, waarbij ze elkaar de nodige ruimte schonken, zorgde ervoor dat Holly zich helemaal op haar gemak en veilig voelde. Eénmaal binnen in huis wou Holly zich dan ook dolgraag bij de kinderen in de zetel nestelen…
Eerstdaags staat er samen ook nog een wandeling bij Laura in Wellen gepland: de laatste uitstap vóór Holly’s verhuis naar haar permanent gezin!
Even langsgaan bij een trimsalon voor een korte puppygewenning stond ook nog op het to-dolijstje. Wennen aan kammen, borstelen, nageltjes knippen … geen enkel probleem! Bij het intense geluid van de droger was Holly wat aarzelend maar Laura begeleidde haar met veel lieve, geruststellende woordjes. Ook dat ging goed! De trimster gaf dan ook heel wat complimentjes! Ze vond Holly een hele leuke pup met voorbeeldig gedrag. Om – terecht – trots op te zijn!
Holly kreeg in die eerste weken dus toch wel wat nieuwe indrukken en prikkels te verwerken. Laura had er echter constant oog voor dat Holly nooit overprikkeld geraakte of tot iets geforceerd werd waar ze nog niet klaar voor was.
Dit zorgde voor mentale rust en Holly voelde zich op haar gemak. Dat werd bevestigd tijdens haar eerste gedragstest toen ze zo’n vier maanden oud was. Hieruit bleek dat ze inmiddels een goede, veilige hechting met Laura ontwikkelde.
Terwijl we er ons bewust van zijn dat training relatie-opbouwend moet zijn en ondergeschikt is aan het welbevinden en het opvoeden van de pup, is het tevens een handig extraatje. ‘Zit’ en ‘Lig’ kende Holly perfect: dit werd haar reeds door onze Amerikaanse vrienden aangeleerd. Het is deugddoend om zien dat Holly een trainingsmoment ervaart als echte ‘quality time’: ze is leergierig, doet graag iets voor een snoepje, ze snapt snel de bedoeling en onthoudt het goed. Holly zit hierbij duidelijk in haar comfortzone en is een voorbeeldstudent!
Het is verbazingwekkend… Enerzijds zit Holly vol levenslustige energie, terwijl ze anderzijds een bewonderenswaardige rust en zelfvertrouwen inherent met zich meedraagt. Wat een stabiele, veelbelovende pup!
Daarnaast is ze een heuse knuffelkont! Bij wijze van begroeting steekt ze – telkens opnieuw – op een schattige manier haar snuit tussen je benen en draait om je heen. Soms staat ze hierbij met haar pootjes op je voeten… Goed bedoeld maar, aangezien ze ondertussen uitgroeide tot een flinke, gezonde jongedame van 23 kg met gróte, forse pootjes (dat belooft!), is dat nogal ‘heavy’!
Samengevat: Holly heeft een geweldig karakter en is een topgriet!

Hondenwandeling herfst 2022
We genieten nog na van onze mooie herfstwandeling.
Deze keer werd de wandeling uitgestippeld door ons gastgezin Maggy & Dirk met moederhond Amuse.
We genoten met z’n allen van de natuur, de herfstkleuren en onze gelukkige viervoeters.
Afgestudeerd ‘klas 2019’
De weg van puppy tot assistentiehond is lang (>2 jaar) en vergt een aanzienlijke investering van tijd, geld en inspanningen. Omdat assistentiehonden een enorme verantwoordelijkheid hebben, moeten ze aan strenge kwaliteitscriteria voldoen. Zo worden onze honden medisch en gedragsmatig grondig gescreend.
Wat zijn de resultaten nu? Al twee jaar op rij zien we een duidelijk verschil tussen het slaagpercentage van onze honden en de honden die niet door ons gefokt worden. Hoe duidelijk? Wel, het slaagpercentage van de honden van Purpose dogs ligt 23% hoger!
Zeer veelbelovende resultaten dus, zeker gezien het feit dat deze resultaten behaald zijn door de honden die gefokt zijn door een organisatie in de eerste twee jaar van haar bestaan.
- Jada: Blitz, Boya & Buddy
- Nova: Cara, Coca, Chanel, Chicco & Coco
- Canelle: Cartouche, Cawla, Cherry, Calvin, Clooney & Choco
Boya – Scale Dogs Buddy – Dyadis Cara – Hachiko Coca – Entrevues Chanel – Scale Dogs Chicco – Canisha Coco – Entrevues Cawla – Scale Dogs Cherry – Guide Dogs Finland Calvin – Guide Dogs Prague Clooney – Entrevues Choco – Les Amis des Aveugles
Autostickers Purpose Dogs
Dankzij de steun van onze trouwe partner Royal Canin konden we leuke autostickers laten drukken. Deze stickers kan je vanaf nu op enkele auto’s van het Purpose Dogs bestuur, de vrijwilligers en de gast- en materniteitsgezinnen terugvinden. Spot jij een Purpose Dogs auto? Vergeet dan zeker eens niet te zwaaien of een foto te sturen via onze Instagrampagina!

Proclamatie @Entrevues
Purpose Dogs was te gast bij de proclamatie van Entrevues / École de chiens guides. Drie van onze honden studeerden af als blindengeleidehond. Clooney, zoon van Canelle en Coco & Coca, zoon & dochter van Nova. Proficiat en veel succes in jullie nieuwe carrière.
PS: Coco werd trouwens niet alleen blindengeleidehond, maar werd ook als vaderdier ingezet in ons kweekprogramma. Zijn voormalig pleeggezin zag het dan ook helemaal zitten om zijn dochter Gini op te leiden!



International Guide Dog Day
Als Affiliate Member van de International Guide Dog Federation vieren wij graag de International Guide Dog Day. We delen graag een press release opgesteld door de International Guide Dog Federation:
Guide dogs provide opportunities for social interaction and greater independence for people who are blind or have low vision. International Guide Dog Day pays tribute to the dogs who do this impressive work. Guide dogs help their owners make their way through the world while offering love and comfort in so many ways.
References to guide dogs date back to the 16th Century, so for the hundreds of years of service that these faithful companions have provided, we pay tribute to their service this year on April 27th (the last Wednesday in April).
The International Guide Dog Federation (IGDF) is the professional organisation and standard-setter for guide dog organisations with 97 member organisations around the world. There are more guide dogs in the world than any other type of assistance or service dog. Guide dog organisations have pioneered the development of training methods for dogs to assist people with disabilities or long-term health conditions and there are now also many other types of assistance dogs worldwide.
To mark International Guide Dog Day 2022, IGDF has published its latest global statistics which give a picture of guide dog services worldwide.
Guide Dog Statistics as at 31 December 2021
22,939 guide dogs are currently working worldwide. This means that 22,939 people who are blind or have low vision have the support of a guide dog to help them live life on their terms. This means that collectively, IGDF member organisations are delivering 8,372,735 days of independence and freedom each year.
2,405 guide dogs were trained during 2021. The global Covid 19 pandemic had a severe impact on IGDF members around the world, but they showed resilience and creativity and found ways to continue to deliver these essential services. The 2021 figure of 2,405 is an improvement on the 2020 total of 2,038, but further work is needed to return to the pre-pandemic levels of 3,000 guide dogs being trained each year.
5,589 individuals were employed full or part-time by IGDF organisations around the world. Their dedication, expertise and professionalism enables thousands of people who are blind or have low vision to enjoy a safe and effective guide dog service.
33,551 individual volunteers gave their time and experience to help IGDF member organisations deliver these life-changing services. This demonstrates the strength and breadth of community involvement and support around the world.
8,156 guide dog puppies started guide dog training during 2021. The Covid 19 pandemic had a severe impact on guide dog training and guide dog waiting lists have increased worldwide. IGDF member organisations are determined to increase guide dog provision and reduce the time people have to wait for a guide dog. These new puppies are the guide dogs of the future.
More statistics on the IGDF website: https://www.igdf.org.uk/about-us/facts-and-figures/
About the IGDF
The International Guide Dog Federation (IGDF) is the charity that defines and maintains international standards for the training of guide dogs around the world. This work ensures the quality and safety of guide dog services for people who are blind or have low vision.
IGDF was established in 1987 by representatives of 15 guide dog organisations from 10 different countries. IGDF has grown significantly over the years and now has 97 member organisations from 34 different countries. Over 20,000 people with sight loss enjoy the benefits of safe, independent travel through their partnership with a guide dog. However, the World Health Organisation estimates there to be over 250 million people who are blind or have low vision worldwide.
As well as developing international standards, IGDF supports new guide dog organisations around the world, helping them to grow and progress towards full accreditation against the IGDF standards. IGDF also offers scholarships which enable guide dog instructors to develop their professional skills by undertaking secondments with established IGDF member organisations.
The first International Guide Dog Day was celebrated in 1992 and is held on the last Wednesday in April each year.

Guppie naar Avignon
We werkten opnieuw samen met La Cape, de Franse vereniging die assistentiehonden opleidt voor personen die lijden aan post-traumatische stress. Guppie, zoon van Jada, vertrok deze maand naar het zuiden van Frankrijk. Hij zal opgeleid worden tot PTSD-assistentiehond. Guppie is een zeer mensgericht pupje en zal deze rol met glans uitvoeren.
Wist je dat?
Europese regelgeving stelt dat een pup pas mag gevaccineerd worden ten vroegste op de leeftijd van 12 weken tegen rabiës. Daarna dien je nog 3 weken de wachttijd te respecteren voor hij de grens kan oversteken. Het vaccin heeft namelijk tijd nodig om antistoffen aan te maken, pas na 3 weken kan de veiligheid voor mens en dier gegarandeerd worden.
Bedankt aan onze vrijwilliger Katrien en haar gezin om Guppie een warm thuis te bieden tot hij naar Frankrijk mocht vertrekken. En bedankt aan onze vrijwilligers die hem veilig vervoerden tot het zuiden van Frankrijk.
Opnieuw een mooi staaltje van samenwerking tussen onze vrijwilligers.


Wandeling Buggenhoutbos
We gaan weer wandelen en iedereen is welkom
Waar? Buggenhoutbos, Buggenhout
Parking: Kasteelstraat 189/193, 9255 Buggenhout
Uur? Afspraak 13u30 Start wandeling? 14 uur
Lengte? +/- 5 kmPS: een hondenlosloopweide is aanwezig op onze wandeling!
Schrijf je in via volgende link: https://forms.office.com/r/GbGCHcicTa

Bedankt Fabriekshuis
In het voorjaar konden we opnieuw rekenen op het mooie werk van Fabriekshuis. Zij maakten souvenirs om mee te geven aan de nieuwe gastgezinnen van onze pups. Bedankt voor deze mooie houten dekseltjes!


